Stäng

"Jag önskar att dygnet var dubbelt så långt så att man hann med allt som man måste & allt man vill."

Ta kontroll över din tid – gör ett veckoschema!

Den enda resursen på jorden som är helt rättvis är tillgången på tid. Ingen har mer tid än någon annan – allt handlar i ställe tom hur varje individ väljer att förvalta sin tid på. Om man känner att iden inte räcker till har man inte för lite tid, man har för mycket på sin Att-göra-lista och har tappat kontrollen. För att återfå kontroll behöver vi börja med att lära oss prioritera vår tid på ett sätt som vi mår bättre av. Ett tips är att skapa ett veckoschema. Där skriver du ner veckodag och alla timmar som dygnet har. Du kan göra det i dessa 4 steg:
!. Börja med att få en överblick över vad du faktiskt lägger din tid på. Fyll i detta veckoschema, timme för timme, dag för dag, med det du gör. Testa i 1-3 veckor tills du har fått en bra inblick i hur dina veckor ser ut och du kan se hur du förvaltar tiden.
2. Sedan gör du ett fiktivt veckoschema. Hur önskar du att de kommande 2 veckorna skulle se ut, om du fick bestämma helt själv? Gör önskeschemat realistiskt, självklart vill de flesta av oss ha ledig semestertid i 2 veckor, men här ska ditt vardagsliv granskas, inte din ledighet. Försök att balansera dina "måsten" med fritid, såväl egen tid som tid med barnen/partnern eller dylikt. Fråga dig sedan: Vad hindrar mig från att prioritera min tid såhär? Vad behöver jag göra för att få mina veckor att bli mer lika mina önskeveckor än mina nuvarande veckor?
3. Verkställ dina önskescheman ett steg i taget. Börja där det är lättast att skapa förändring och jobba dig sakta men säkert framåt, tills du börjar känna att du faktiskt har tagit hyfsad kontroll över din tid. Hitta rutiner, och planera dina veckor redan på söndag kväll. Berätta också för familjen om ditt tidsprojekt, kanske kan ni göra ett varsitt tidsschema och ha detta som en gemensam aktivitet?
4. Tappa inte motivationen. Nya vanor är oerhört svåra att få till, det krävs mod, kraft och en rejäl portion vilja och ansträngning. Hade det varit lätt hade du gjort det förr. Se till att peppa dig själv och se vad du vinner på att faktiskt plita ner varenda timmes aktivitet – du kan vinna lycka, frihet och inre harmoni, om du bara ser till att fortsätta kämpa mot att skapa ditt liv baserade på din önskeveckor. Lycka till!

Jacqueline Joo, relationsexpert
Läs mer om henne här